ПРОБЛЕМИ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.25140/2411-5215-2021-1(25)-71-81

Ключові слова:

відходи; поводження з відходами; система управління відходами; утилізація; регіон; сталий розвиток; регіональний план

Анотація

У статті розглянуто основні питання і проблеми, що існують у системі поводження з відходами на регіональному рівні. Виявлено дуже незадовільний стан цієї системи, суттєві територіальні диспропорції в утворенні та накопиченні відходів, низький рівень їх утилізації. Порівняльний аналіз багатьох показників продемонстрував суттєві відмінності в структурі відходів окремого регіону порівняно із середньонаціональними показниками – за джерелами утворення, за галузевою структурою, за категоріями матеріалів. Масштаби концентрації відходів на душу населення в досліджуваній сфері є в 30 разів нижчим, а середній рівень накопичення відходів на одиницю території – у 67,5 раза нижчими, ніж в Україні, що, проте, не знижує рівень загрози для екологічно збалансованого розвитку регіону. Вирішення проблем у сфері поводження з відходами на рівні окремої області пропонується через реалізацію Регіонального плану управління відходами.

Біографії авторів

Оксана Мініна , Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки

Наталія Шадура-Никипорець , Національний університет «Чернігівська політехніка»

кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри теоретичної та прикладної економіки

Посилання

Головне управління статистики у Чернігівській області : [офіційний сайт]. URL: http://www.chernigivstat.gov.ua/books/silgosp.php.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Дерій Ж. В. Роль домашніх господарств у циркулярній економіці. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2017. № 3 (11). С. 39-45.

Офіційний сайт Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації. URL: http://eco.cg.gov.ua/index.php?id=15780&tp=1&pg=.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-20

Як цитувати

Мініна , О. ., & Шадура-Никипорець , Н. . (2021). ПРОБЛЕМИ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ. Проблеми і перспективи економіки та управління, (1(25), 71–81. https://doi.org/10.25140/2411-5215-2021-1(25)-71-81

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА РОЗВИТКУ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ РЕГІОНУ