ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРІЯ ТА ПРАКТИКА - Гоголь, Тетяна Анатоліївна; Нехай, Валентин Анатолійович (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
У статті розглянуто наявні підходи до трактування поняття «економічна безпека підприємства» та проведено ретроспективний аналіз концептуальних підходів до визначення цього поняття, визначено основні функціональні складові економічної безпеки підприємств, адекватних сучасним реаліям. Особливої уваги потребують питання економічної безпеки сільськогосподарських підприємств, специфіка діяльності яких потребує налагодження механізму подвійної адаптації до економічних та природно-кліматичних умов. Зазначено, що система економічної безпеки підприємства є суб’єктом і об’єктом управління та потребує: опису об’єкта управління, формалізації цілей існування об’єкта управління, визначення множини критеріїв управління об’єктом, проєктування та створення системи управління, яка здатна мінімізувати втрати та забезпечити захист від внутрішніх та зовнішніх загроз. Систему економічної безпеки підприємства слід розглядати як структуровану сукупність взаємопов’язаних елементів зовнішніх і внутрішніх суб’єктів забезпечення безпеки, їхнього функціоналу, політики економічної безпеки, організаційної побудови, стратегії і тактики, принципів і методів, спрямованих на забезпечення функціонування суб’єкта господарювання та здатних протидіяти внутрішнім та зовнішнім загрозам.