СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ, КОМПЕНСАЦІЇ ТА ПІЛЬГИ ЯК НАПРЯМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Тополь, Ольга; Сухицька, Наталія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2022)
У статті подане теоретичне обґрунтування та емпірична верифікація ефективності надання соціальних ви- плат, компенсацій і пільг в Україні як напрямів соціального забезпечення. Проведено аналіз соціальної допомоги сім’ям із дітьми. Зазначені шляхи вдосконалення соціального забезпечення: юридичний, фінансовий, кадровий, соціа- льний, освітній, прогностичний, організаційний, інформаційно-технологічний, інформаційно-рекламний, управлінсь- кий. Розроблено рекомендації, серед інших, запропоновано: створити на основі нормативно-правових документів України «Єдину інформаційну базу соціальних допомог, послуг та пільг», які надаються населенню із зазначенням джерел фінансування (держбюджетні кошти, кошти недержавних установ, територіальних громад), а також «Єдиний реєстр отримувачів допомоги в Україні», які у спільній обробці даних дадуть можливість порівняти: інфо- рмацію щодо обсягів фінансування видів допомоги та потреби споживачів у цій допомозі.