Науково-практичні підходи до класифікації бізнес-процесів малих підприємств України в умовах невизначеності й ризику - Коваль, Крістіна; Стеченко, Олександр (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
Метою статті є дослідження існуючих класифікаційних ознак бізнес-процесів малих підприємств та на основі їх аналізу обґрунтування авторського бачення їх удосконалення в умовах невизначеності та ризику, спричинених війною. Для досягнення поставленої мети проведено аналіз зміни кількості малих підприємств за період 2019-2023 рр., а також результатів їх діяльності. Побудовано економіко-кібернетичну модель бізнес-процесів МП, яка дає змогу здійснити їх моделювання, деталізацію, оцінити ефективність, результативність, продуктивність та при необхідності провести оптимізацію. Запропоновано авторські підходи до класифікації бізнес-процесів МП за такими ознаками, як можливості відновлення, релокація бізнесу, рівень розвитку, види ризику, ефективність. Обґрунтовано необхідність використання для підвищення ефективності бізнес-процесів МП принципу ESG, який базуються на побудові бізнес-процесів з урахуванням перспектив і стандартів їхнього розвитку в екологічній, соціальній і управлінський сферах. Зазначено, що практичне використання зазначеного принципу потребує розробки ESG стратегії для забезпечення сталого розвитку МП, розширення меж співпраці з інвесторами, міжнародними фінансовими організаціями, партнерами, що буде сприяти підвищенню ефективності їхніх бізнес-процесів.