Роль та місце сталих бізнес-моделей у повоєнному відновленні економіки України - Коваль, Крістіна; Коваль, Владислав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті окреслено актуальність сталого розвитку як ключового аспекту розвитку всіх галузей промисловості та сфер економіки. Визначено, що перехід до використання сталих бізнес-моделей є вимогою часу й дозволить забезпечити довгострокові конкурентні переваги та задовольнити потреби споживачів. Наведено поширені архетипи сталих бізнес-моделей, як от циркулярні ланцюги постачання, подовження терміну служби продукту, продукт як послуга, відновлення та переробка й платформи спільного використання. Увага зосереджується на сутності найпоширеніших сталих бізнес-моделей – циркулярної економіки, економіки спільного споживання, ощадливого виробництва, соціального підприємництва та електронного бізнесу.