Стратегічна архітектоніка антикризового управління інвестиційними процесами в національній економіці - Худолей,Вероніка; Олішевська,Анастасія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність формування стратегічної архітектоніки антикризового управління інвестиційними процесами в національній економіці як цілісної системи управлінських рішень, спрямованих на стабілізацію, відновлення та структурне оновлення інвестиційної діяльності в умовах кризових збурень. Показано, що інвестиційні процеси є одним із найбільш чутливих елементів економічної системи до дії фінансових, інституційних та безпекових шоків, що зумовлює необхідність переходу від фрагментарних антикризових заходів до системного стратегічного підходу. У роботі узагальнено наукові підходи до антикризового управління та виявлено недосліджені аспекти, пов’язані з узгодженням короткострокових стабілізаційних рішень і довгострокових цілей економічного розвитку. Запропоновано розширене бачення стратегічної архітектоніки антикризового управління інвестиційними процесами, що охоплює стратегічний, інституційний, інструментальний, проєктний та моніторинговий рівні. Обґрунтовано доцільність фазової диференціації антикризових інструментів залежно від стадії кризового циклу. Розроблено концептуальну схему стратегічної архітектоніки антикризового управління інвестиційними процесами, яка відображає циклічний і адаптивний характер управлінських рішень та роль зворотного зв’язку. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання при формуванні державної інвестиційної політики в умовах криз та нестабільності.