Переробна промисловість: виклики та можливості щодо сталого повоєнного відновлення економіки України - Коваль,Крістіна; Коваль, Владислав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан переробної промисловості України як джерела утворення доданої вартості. Визначено фактори негативного впливу, серед яких високі фінансово-економічні ризики, згортання інвестиційних процесів, низький ступінь співпраці підприємств у ланцюгах створення доданої вартості, недостатність замкнених циклів виробництва продукції вищих технологічних укладів, низькі обсяги витрат на дослідження та розробки та ін. З метою визначення ролі переробної промисловості в умовах повоєнного економічного відновлення акцентовано увагу на ключових аспектах наявного потенціалу, як-от: достатня кількість сировини, можливість отримання зростаючих секторів економіки, покриття публічних закупівель та державного споживання продуктами вітчизняного виробництва, нагальна потреба щодо імпортозаміщення тощо.