Категоріальний простір дослідження креативного сектору - Мех,Лариса; Кондрашова,Марина; Коваль, Ігор (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті проведено концептуальну демаркацію між термінами «креативний бізнес», «культурні індустрії», «креативні індустрії» та «креативна економіка». Визначено, що розмежування між культурними індустріями та креативними індустріями є ключовим для цільового формування політики, оскільки воно визначає пріоритет: культурна спадщина чи економічна комерціалізація. Встановлено чітку ієрархію економічних категорій: креативна економіка як всеохопна парадигма, креативні індустрії як галузевий сектор, культурні індустрії як ядро креативних індустрій з фокусом на нематеріальній цінності, та креативний бізнес як операційна одиниця. Ключове економічне розмежування полягає у визначенні сутності: культурні індустрії визначаються культурною сутністю продукту (збереження спадщини), тоді як креативні індустрії визначаються методом створення доданої вартості через комерціалізацію креативності та інтелектуальної власності. Креативний бізнес є виконавчим інструментом, який перетворює інтелектуальний капітал (креативна економіка) у комерційний продукт (культурні та креативні індустрії).