Інноваційні орієнтири стратегічного управління підприємствами в умовах цифровізації - Грубляк, Оксана; Харченко, Юлія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інноваційних орієнтирів стратегічного управління підприємствами в умовах стрімкої цифровізації. Проаналізовано трансформацію підходів від традиційних моделей до інноваційно орієнтованої системи, що поєднує цифрові технології, аналітику даних, штучний інтелект та екосистемні моделі взаємодії. Запропоновано механізм реалізації інноваційних орієнтирів, який забезпечує підвищення гнучкості, оперативності ухвалення стратегічних рішень і конкурентоспроможності підприємств. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання розроблених підходів для модернізації бізнес-процесів, оптимізації управління та підвищення стійкості підприємств у цифрову епоху.