Маркетинг інновацій у контексті ринкової аналітики й оптимізації товарного асортименту - Лисенко, Ірина; Руденко,Валентина (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто сутність маркетингу інновацій як інтегрованої діяльності, спрямованої на створення, просування та комерціалізацію нових продуктів на основі аналітики споживчої поведінки, конкурентного середовища та технологічних трендів. Визначено ключову роль ринкової аналітики у процесі ухвалення маркетингових рішень, зокрема у формуванні оптимального товарного асортименту, що забезпечує стійкість і конкурентоспроможність бренда. Проаналізовано методичні підходи до оцінювання ефективності інноваційної діяльності на основі поєднання аналітичних індикаторів та інструментів data-driven маркетингу. Окрему увагу приділено використанню штучного інтелекту, машинного навчання та прогнозної аналітики для моделювання ринкових тенденцій і споживчих уподобань. Обґрунтовано доцільність застосування алгоритмів оптимізації асортименту, які дозволяють балансувати між інноваційними та традиційними товарами. Результати дослідження свідчать, що ефективна інтеграція інноваційного маркетингу й аналітичних інструментів формує основу стратегічної гнучкості підприємства, сприяє підвищенню його прибутковості, конкурентоспроможності та адаптації до динамічних умов ринку.