Інституціональні обмеження фінансово-кредитних механізмів діяльності аеропортів в умовах воєнного стану - Антипенко, Надія; Горбач, Євген (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Показано, що інституціональні обмеження є фундаментом, який визначає «правила гри» в економіці та фінансах. Фінансово-кредитні механізми в умовах воєнного стану стають критичним інструментом виживання та підтримки функціональності аеропортів. Доведено, що в умовах воєнного стану зростає роль інституційних обмежень, які визначають рамки фінансової діяльності аеропортів і представлені такими видами обмежень: державними, фінансово-кредитними, міжнародно-інституційними. Державні регуляторні обмеження стосуються централізованого управління авіаційною інфраструктурою; обмеження на використання бюджетних коштів; змін норм безпеки, що збільшують витрати; контролю тарифів і пріоритетності оборонних функцій. Встановлено, що інституціональні обмеження фінансово-кредитних механізмів діяльності міжнародних аеропортів України у воєнний період є критично важливими, оскільки визначають фінансову стійкість стратегічної інфраструктури; впливають на здатність держави підтримувати оборону та логістику; формують основу для післявоєнного відновлення авіаційної галузі; дозволяють оптимізувати політику фінансування та кредитування; допомагають підготувати моделі розвитку аеропортів після відкриття повітряного простору. Визначено роль фінансово-кредитних механізмів розвитку аеропортів у післявоєнний період.