Категоріальний простір дослідження сутності інфраструктури ринку фінансових послуг - Дубина, Максим; Малихін, Артем (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті проведено дослідження сутності та ролі інфраструктури у розвитку ринку фінансових послуг. Це реалізовано через дослідження змісту категорій «інфраструктура», «економічна інфраструктура». З’ясовано, що обґрунтування сутність інфраструктури ринку фінансових послуг не можливо без детального розгляду змісту фінансової та ринкової інфраструктури. У статті розглянуто зміст зазначених дефініцій, конкретизовано особливості їх функціонування. На основі контент-аналізу визначено основні концепції вивчення змісту категорії «інфраструктура фінансового ринку». З урахуванням цього конкретизовано наступні підходи до розуміння категорії «інфраструктура ринок фінансових послуг», а саме: системний, функціональний, суб’єктний, інституційний, екосистемний. Аналіз їх змісту дав можливість визначити авторський підхід до розуміння сутності інфраструктури ринку фінансових послуг та обґрунтувати змістовні специфічні риси такої інфраструктури, функції та її роль і призначення у розвитку ринку фінансових послуг.