Роль фінансового контролінгу в забезпеченні інноваційного розвитку агропромислових підприємств в умовах цифрової економіки - Забаштанський, Максим; Роговий, Андрій; Забаштанська, Тетяна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено роль фінансового контролінгу в забезпеченні інноваційного розвитку аграрних підприємств в умовах цифрової економіки. Проведено критичний огляд наукових підходів до категорії «контролінг», що дало можливість обґрунтувати його системний вплив на всі види діяльності суб’єктів господарювання: операційну, фінансову, інвестиційну. Обґрунтовано провідну роль інноваційного контролінгу у забезпеченні інноваційного розвитку аграрних підприємств в умовах цифрової економіки. Наголошено на тому, що важливого значення в процесі реалізації інноваційної діяльності аграрного підприємства набуває взаємодія інноваційного та фінансового контролінгу, оскільки відсутність достатнього обсягу фінансових ресурсів може спричинити не лише загальне призупинення інноваційної діяльності, але також може призвести до негативних результатів у разі переривання фінансового забезпечення вже наявної. Здійснено аналіз непрямих втрат земельних ресурсів в агропромисловому комплексі внаслідок військової агресії, який засвідчив необхідність пошуку новітніх підходів до технологій виробництва аграрної продукції, застосування яких має відбуватись в сукупності із запровадженням політики збереження ґрунтів, стимулювання біорізноманіття в аграрному секторі, впровадження екологічно чистих технологій. Запропоновано авторський підхід до побудови механізму застосування фінансового контролінгу у процесі забезпеченні інноваційного розвитку аграрних підприємств в умовах цифрової економіки. Здійснено узагальнення ролі аграрних підприємств у функціонування національної економіки та збереженні державного суверенітету.