Механізм управління небанківськими фінансовими установами: теоретико-методологічні аспекти - Косач, Ірина (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто теоретико-методологічні аспекти реалізації фінансового механізму управління небанківськими фінансовими установами. Мета статті полягає в удосконаленні існуючих теоретико-методологічних аспектів менеджменту небанківських фінансових установ та застосування дієвих механізмів управління в контексті розвитку ринку фінансових послуг. Розглянуто сутність небанківських фінансових установ як елемента парабанківської системи. Проаналізовано стан ринку небанківських фінансових послуг в умовах військового стану, що дало змогу зробити висновок про важливість подальшого розвитку небанківських фінансових організацій як перспективних надавачів послуг як підприємницькому сектору, так і домогосподарствам. Виокремлено основні елементи фінансового механізму управління небанківськими установами із виокремленням організаційної та забезпечувальної підсистем. Розглянуто сутність таких елементів механізму, як фінансові методи, фінансові інструменти та фінансові важелі. Визначено, що складовими забезпечувальної підсистеми є нормативне, кадрове, інформаційне й технологічне забезпечення, розглянуто їхню сутність. Обґрунтовано, що використання трансфертного ціноутворення є ефективним інструментом, який дозволяє встановлювати індивідуальні ставки за окремими операціями для кожної філії небанківської фінансової установи на основі регіональних умов та рівня ризику, що є актуальним в умовах воєнного стану та диференціації регіонів за ступенем ризикованості ведення бізнесу. Зазначено важливість впливу інформаційних технологій на розвиток небанківської фінансової установи як суб’єкта ринку фінансових послуг. Розгляд основних складових фінансового механізму в контексті системи менеджменту небанківських установ в умовах забезпечення стабільності фінансових потоків дозволив зробити висновок про наявність різних варіантів конфігурацій зв’язків між окремими елементами механізму. Визначено, що фінансовий механізм є сукупністю методичних прийомів та підходів, процедур та способів дослідження фінансової складової, на основі принципів системності, багаторівневості та узгодженості, направлених на оцінку потенціалу установи, виявлення резервів підвищення ефективності діяльності, розробку рекомендацій щодо досягнення цілей та завдань розвитку небанківської фінансової установи.