Концептуальні засади формування фінансово стійкої моделі інноваційного розвитку промислових підприємств в умовах цифровізації - Шишкіна, Олена; Суховерський, Михайло; Даньков,Андрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальні засади формування фінансово стійкої моделі інноваційного розвитку промислових підприємств в умовах цифровізації. Розкрито актуальність дослідження, визначено взаємозв’язок між фінансовою стійкістю, цифровою трансформацією та інноваційною активністю підприємств. Проведено аналіз наукових підходів до трактування фінансової стійкості та інноваційного розвитку в цифровому середовищі, що дозволило визначити їхні структурні характеристики та сучасні тенденції. Розроблено інтегральну логічну схему, яка відображає вплив зовнішнього цифрового середовища, ресурсно-фінансової бази, рівня цифрової зрілості, інноваційного потенціалу та системи ризик-менеджменту на досягнення фінансово-стійкого інноваційного розвитку промислових підприємств. Сформовано концептуальну модель, що демонструє циклічний механізм взаємодії цифрових технологій, фінансових можливостей та інновацій, і визначено її практичну значущість для стратегічного управління. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення методичних підходів до оцінювання фінансової стійкості, розробки індикативних систем та формування стратегій цифрової трансформації промислових підприємств.