СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ ВЗАЄМОДІЇ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Мороз, Людмила Іванівна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
На основі аналізу соціально-психологічних та економічних методів управління підприємством виділені основні соціально-психологічні риси керівника (менеджера) з виявленням резервів управління, до складу яких входять рефлексивнопсихологічні аспекти управління та найбільш ефективні рефлексивні характеристики. Також проведений аналіз кількісної та якісної оцінки ознак бізнес-конфліктів у системі взаємодії персоналу підприємства з метою блокування наслідків можливих негативних ситуацій. Для характеристики та оцінювання діяльності управлінського персоналу підприємства запропоновані кількісні показники, що визначають результативність та оперативність його праці.