ECONOMIC FAILURES IN HEATING SERVICE: CASE OF UKRAINE DURING THE 1991–2015 PERIOD - Nykyforovych, Oleksandr; Voloshchuk, Volodymyr (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2018)
Неправильно розглядати енергетичні системи в довгостроковій перспективі як суто технократичні. Соціальні фактори, соціально-політична динаміка, еволюція природи суспільства і технології повинні бути також прийняті до уваги. За допомогою застосування структури соціотехнічної і багаторівневої теорії переходу досліджується питання, чи відбувається перехід на нові технології теплопостачання будівельної галузі України. Доведено, що успішне впровадження інновацій вимагає принципово нових методологій у порівнянні з тими, що нині застосовуються в українській енергетичній політиці. У межах проекту ERAIHM соціально-технічний підхід був адаптований для розробки сценарної системи опалення для українського міста Біла Церков. Запропоновано об’єднати методології, засновані на ексергії та стійкості для розробки нових типів систем опалення.