ДОСЛІДЖЕННЯ УМОВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ВНУТРІШНЬОГО ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Partola, Andriy (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
Вступ. Збалансований розвиток сучасної транспортної системи країни можливий лише за умови оптимального розвитку внутрішнього водного транспорту як одного з найбільш екологічних та дешевих видів транспорту. Мета. Метою представленого дослідження було виявлення, аналіз та класифікація проблем функціонування підприємств внутрішнього водного транспорту України та окреслення стратегічних напрямів його розвитку в умовах європейської інтеграції. Meтоди. На основі використання методів структурного та функціонального аналізу вітчизняної та європейської практики функціонування підприємств внутрішнього водного транспорту, виявлено основні бар’єри та загрози для їх ефективного розвитку. Результати. Здійснено класифікацію всіх проблем водного транспорту України за такими групами, як природні, технічні, політичні та економічні. Проаналізовано причини високої собівартості річкових перевезень, низького рівня інфраструктури та невідповідності законодавчої бази сучасним вимогам. Проведено порівняння підходів до розв’язання виділених проблем в Україні та країнах ЄС. Окреслено стратегічні напрями розвитку підприємств внутрішніх водних перевезень України в умовах європейської інтеграції. Визначено першочергові завдання стратегії розвитку внутрішніх водних шляхів України. Висновки. Для забезпечення активізації економічної активності у сфері річкового транспорту України необхідним є розвиток річкової та портової інфраструктури, технологічне оновлення річкового флоту, ухвалення низки законодавчих ініціатив, спрямованих на спрощення роботи річкових перевізників, також розробка й реалізації національної стратегії розвитку галузі. Зазначено, що перспективи для розвитку внутрішнього водного транспорту частково пов’язані з імплементацією європейських норм і стандартів у галузі річкових перевезень.