Інфраструктурні передумови стійкого розвитку кредитної системи України - Садчикова, Ірина; Євсієнко, Мирослав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті висвітлено тлумачення поняття «інфраструктура кредитної системи» вітчизняними науковцями та подане авторське визначення представленого терміна. Визначено складові елементи інфраструктури кредитної системи, а саме: банківська система, що представлена центральним елементом, який включає центральний банк (НБУ) та комерційні банки; небанківські фінансово-кредитні установи; цифрові платіжні системи; інформаційні системи; нормативно-правова база кредитного забезпечення; інститути інфраструктури кредитного ринку. Представлені основні функції інфраструктурного розвитку кредитної системи, а саме: управління кредитними ризиками, забезпечення стабільності кредитної системи, захист прав споживачів кредитних послуг. Графічно представлено ключові аспекти інфраструктурних передумов. Деталізовано елементи ключових аспектів інфраструктурних передумов, такі як: правова та регуляторна інфраструктура; інформаційна інфраструктура; технологічна інфраструктура; інституційна інфраструктура. Досліджені особливості формування FinTech-інновацій інфраструктурної складової кредитної системи, які включають у себе: відкритість кредитних операцій; підвищення ефективності автоматизації процесів та використання нових цифрових технологій; стійкість інфраструктурних FinTech-інновацій для цифровізації фінансово-кредитних технологій та проведених кредитних операцій; інтеграція у глобальну світову кредитну економічну систему. Розглянуто позитивний вплив інфраструктурних факторів сталого розвитку кредитної системи, а саме: зниження ризиків кредитування; підвищення привабливості інвестиційного клімату в державі; спрощення доступу до фінансово-кредитних послуг. Дано авторське визначення категорії «інфраструктурні фактори впливу сталого розвитку кредитної системи України». Графічно зображена схема інфраструктурних факторів впливу сталого розвитку кредитної системи України, які включають у себе такі складові: стабільність економічних умов; податкова та регуляторна політика; підтримка розвитку малого та середнього бізнесу; адекватна політична підтримка та політична стабільність.