Аналіз сучасних фінансових трендів для оптимізації інвестиційної діяльності - Остапенко, Роман; Горох, Олександр; Луценко, Олена (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних фінансових трендів з метою оптимізації інвестиційної діяльності в Україні станом на 2025 рік. У контексті глобалізації та цифровізації досліджуються ключові сектори економіки, такі як аграрний, ІТ, відновлювана енергетика, оборонні технології та нерухомість, які демонструють значний потенціал для інвестування. Прогнозується зростання ВВП України на 3,9 % та збільшення прямих іноземних інвестицій на 12 %, що свідчить про поступове відновлення економіки. Особлива увага приділяється аграрному сектору, де впровадження точного землеробства та технологій штучного інтелекту відкриває нові можливості, а також ІТ-сектору, який зростає завдяки кібербезпеці та оборонним технологіям. Водночас розглянуто ризики, пов’язані з геополітичною нестабільністю, корупцією та змінами клімату. Запропоновано стратегії співпраці з державними органами для створення сприятливого інвестиційного клімату та рекомендації щодо диверсифікації портфелів для зниження ризиків і підвищення прибутковості.