Стратегія розвитку територіальних громад в умовах сучасних соціально‑економічних викликів - Дерій, Жанна; Грицку, Юлія; Стецик, Ярослав (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних підходів до стратегічного планування розвитку територіальних громад України в умовах соціально-економічної нестабільності та зростаючих зовнішніх викликів. Розкрито вплив воєнного стану, економічних ризиків, демографічних змін і обмежених ресурсів на реалізацію стратегічних документів на місцевому рівні. Охарактеризовано ключові методологічні інструменти стратегічного аналізу (SWOT, PESTLE, SMART, LogFrame) та визначено їхню роль у забезпеченні ефективності управлінських рішень. На прикладах реальних громад проаналізовано практичні результати застосування стратегічного управління. Узагальнено типові проблеми стратегічного процесу, зокрема декларативність документів, кадрову нестачу, слабку участь стейкхолдерів і відсутність системи моніторингу. Зроблено висновки щодо перспективності впровадження адаптивних, гнучких моделей стратегування з урахуванням цифрових технологій, інституційної спроможності та активної участі громадськості. Запропоновано напрями подальших досліджень у сфері місцевого стратегічного менеджменту в умовах воєнної та поствоєнної трансформації.