«Дослідження про природу і причини багатства народів» Адама Сміта та вільна конкуренція і торгівля XXI ст - Коваленко, Юлія; Соболєва, Аліна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Класична політекономія виникла в період XVIII-XIX ст. та стала основою сучасної економічної теорії, зосереджуючи увагу на взаємозв’язку між економікою та суспільством. Основоположником цієї течії вважається Адам Сміт, чия праця «Дослідження про природу і причини багатства народів» 1776 р., стала класичним текстом у галузі економіки. У своїй книзі А. Сміт запровадив поняття «невидимої руки», що описує механізм, за яким індивідуальні прагнення до особистого збагачення ведуть до загального добробуту суспільства. Ця концепція підкреслює важливість вільної конкуренції та вільної торгівлі, які, на думку вченого, є необхідними для розвитку економіки. Адам Сміт стверджував, що вільна конкуренція дозволяє підприємцям максимально ефективно використовувати ресурси, що призводить до збільшення продуктивності. Учений підкреслював, що монополії та державне втручання в економічні процеси є шкідливими, оскільки заважають інноваціям і підвищенню якості товарів і послуг. Вільна торгівля, згідно з його теорією, забезпечує доступ до ширшого ринку, що своєю чергою стимулює зростання економіки. Класична політекономія заклала основи для розвитку економічної теорії, яка продовжує впливати на сучасні економічні дискусії. Сьогодні ідеї Адама Сміта про вільну конкуренцію і вільну торгівлю залишаються актуальними, оскільки вони викликають дебати щодо ролі держави в економіці, глобалізації та соціальній нерівності. Вивчення класичної політекономії і спадщини Адама Сміта є надзвичайно важливим для розуміння сучасних економічних явищ та процесів.