Організаційно-економічні інструменти стимулювання розвитку зеленої економіки: досвід країн ЄС та перспективи для України в контексті прискорення євроінтеграційних процесів - Гнедіна, Катерина; Нагорний, Павло (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття присвячена дослідженню особливостей та очікуваних результатів застосування ключових організаційно-економічних інструментів стимулювання розвитку зеленої економіки в Україні на прикладі досвіду розвинених країн, насамперед країн-членів ЄС. Розглянуто сутність і обґрунтовано практичну потребу впровадження концепції зеленої економіки. Досліджено переваги та недоліки реалізації парадигми зеленої економіки для держави та суб'єктів господарювання. Розглянуто досвід розвинених країн, таких як Швеція, Німеччина, Словаччина, Італія, Португалія, Японія, щодо застосування організаційно-економічних інструментів стимулювання розвитку зеленої економіки. Проаналізовано особливості державної політики України у сфері захисту навколишнього середовища. Визначено основні групи організаційно-економічних інструментів стимулювання розвитку зеленої економіки, застосування яких доцільно в контексті вітчизняних реалій: законодавчі, економічні, організаційні. Проаналізовано особливості та очікувані результати застосування зазначених інструментів для забезпечення зеленої трансформації вітчизняної економіки.