Публічне управління інноваційним розвитком АПК у контексті сталості - Лопащук, Інна; Попело, Ольга (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Переосмислення ролі державного управління у забезпеченні інноваційного розвитку агропромислового комплексу в умовах трансформаційних змін пов'язане з глобалізацією, кліматичними викликами, цифровізацією економіки та орієнтацією на реалізацію Цілей сталого розвитку. Агропромисловий комплекс є стратегічно важливою складовою національної економіки, саме тому питання формування ефективної державної політики забезпечення інноваційного розвитку АПК має особливе значення. У статті досліджуються основи державного управління інноваційним розвитком агропромислового комплексу в контексті сталого розвитку. Обґрунтовується, що в умовах зростаючих глобальних економічних, екологічних та соціальних викликів інноваційний розвиток агропромислового комплексу потребує системного та цілеспрямованого державного впливу, що ґрунтується на комплексному поєднанні інструментів державного управління. На основі узагальнення сучасних наукових підходів роль державного управління визначена як ключовий фактор у формуванні сприятливого інституційного середовища для інноваційної трансформації аграрного сектору. Запропоновано модель державного управління інноваційним розвитком агропромислового комплексу, побудовану за логікою «стратегічна мета – інструменти – результати», яка інтегрує нормативно-правові, стратегічно-програмні, фінансово-економічні, інституційні, інформаційно-цифрові, екологічні та кадрово-освітні інструменти. Розроблено концептуальну основу формування та оцінки державної політики у напрямі інноваційного розвитку агропромислового комплексу, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарського виробництва, забезпечення екологічної безпеки та досягнення соціально-економічних цілей сталого розвитку. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх застосування органами державної влади під час розробки та реалізації державної аграрної та інноваційної політики, а також у наукових дослідженнях з питань державного управління, інноваційного та сталого розвитку агропромислового комплексу.