Використання сучасних технологій управління персоналом при реалізації бізнес-моделей на принципах циркулярної економіки в аграрному секторі України - Кичко, Ірина; Ольхович, Максим (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті обґрунтовано необхідність адаптації персоналу аграрних підприємств до змін у технологічному та екологічному середовищі, використання сучасних технологій управління персоналом для формування та реалізації регенеративних бізнес-моделей в аграрному секторі України. Показано, що перехід від лінійної до циркулярної логіки створення вартості вимагає не лише технологічних, а насамперед трансформації HR-політики. Сформульовано вимоги до компетентностей персоналу та окреслено інструменти HR-технологій, що забезпечують персоніфіковане навчання, вимірювання екологічного внеску працівників. Узагальнено особливості менеджменту персоналу основних типів регенеративних бізнес-моделей для сільськогосподарських підприємств України. Виокремлено бар’єри впровадження регенеративних моделей в агробізнес та охарактеризовано конкретні ризики. Визначено основні джерела та інструменти фінансування циркулярних проєктів. Визначено заходи державного впливу у формуванні та реалізації регенеративних бізнес-моделей в агробізнесі.