Регіональні особливості розвитку крафтового бізнесу та впровадження крафтових технологій - Герцег, Вікторія; Газуда, Сергій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті обґрунтовано регіональні особливості розвитку крафтового бізнесу та впровадження крафтових технологій. Зазначено, що нині крафтові технології виступають як інноваційна складова розвитку господарюючих суб’єктів. Актуалізації набуває проблема крафтового виробництва, яка є специфічним інноваційним напрямом у сфері господарювання, що може активізувати розвиток малого підприємництва за різними видами економічної діяльності. На основі узагальнення сутності категорій «крафт», «крафтова продукція», «крафтові виробники», подано власне розуміння поняття «крафтові технології», що зводяться до творчих, нетрадиційних, авторських, малосерійних, інноваційних методів виробництва продукції, які надають їй унікальність, впізнаваність, екологічність з орієнтацією на якісну складову та індивідуальну характерність виготовленої продукції. Проведено SWOT-аналіз і сформовано матрицю-SWOT, що дало змогу окреслити можливості й загрози, розглядувані крізь призму сильних і слабких сторін розвитку крафтового бізнесу і впровадження крафтових технологій у межах окремо взятого регіону, зокрема Закарпатської області.