Ресурсний та фінансовий потенціал – ключові передумови підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах невизначеності - Шарапа, Вадим (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У цій статті розкрито сутність та ключовий зміст феномену «ресурсного потенціалу» та «фінансових можливостей підприємств» у векторі формування стратегії розвитку в умовах актуальних економічних викликів. Зокрема, проаналізовано ієрархічну структуру ресурсного потенціалу (визначено: матеріальні, трудові, технологічні та інформаційні ресурси), що складає фундаментальну основу розвитку, а також визначено вплив на здатність підприємств виявляти адаптивність та гнучкість до актуальних змін економічного простору. Особлива увага приділена оцінці фінансової стійкості, інвестиційної привабливості та можливості доступу до зовнішніх джерел фінансування, що являють собою базові чинники на етапі стратегічного розвитку та відновлення. Обґрунтовано наявний взаємозв’язок між поняттям «якості управління ресурсами», «рівнем фінансової забезпеченості» та «результативністю прийнятих та ухвалених стратегічних рішень». Запропоновано підходи щодо оптимізації використання ресурсного потенціалу сучасних підприємств «зеленої енергетики», метою якого є забезпечення стійкої та довготривалої конкурентоспроможності, а також прискорення процесів розвитку підприємств у післякризовий період.