БУХГАЛТЕРСЬКА ЗВІТНІСТЬ ІНСТИТУТІВ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УПРАВЛІННІ РИЗИКАМИ - Маслюк, В. Л. (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
Досліджено систему бухгалтерської звітності інститутів спільного інвестування (корпоративних та пайових інвестиційних фондів). Визначено особливості формування фінансової звітності фондів про результати їх діяльності, її склад. Проаналізовано річні фінансові звіти вітчизняних інвестиційних фондів щодо розкриття інформації про ризики їх діяльності та здійснено її критичне оцінювання. Встановлено роль внутрішніх управлінських звітів в управлінні ризиками досліджуваних фондів. Розроблено форму внутрішньої бухгалтерської звітності щодо ризиків діяльності інституту спільного інвестування (ІСІ), використання якої сприяє систематизації інформації про наявні господарські ризики фонду, їх рівень (величину), можливі втрати(за умови настання ризику), заходи управління. Це дозволяє, по-перше, спростити складання річного фінансового звіту, а по-друге, підвищити ефективність системи ризик-менеджменту, тим самим забезпечити прибутковість ІСІ та покращити ділову репутацію інвестиційного фонду.