ПРИНЦИПОВІ ПОЛОЖЕННЯ УПРАВЛІННЯ БОРЖНИКОМ В ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ НЕСПРОМОЖНОСТІ - Іванова, Людмила Борисівна (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2021)
Стаття присвячена теоретичним питанням обліку та аналізу антикризового управління боржника в реальному секторі економіки. Визначено, що в інституціональному середовищі неспроможності превалює неформальна складова, яка має прояв у тіньових схемах використання процедури банкрутства. Однім з напрямків подолання цього процесу є підвищення якості інформаційного забезпечення антикризового управління суб’єкта господарювання, зокрема бухгалтерського обліку та економічного аналізу, реалізація принципів яких знаходиться під впливом правових принципів банкрутства. Правові принципи не сформульовані у законодавстві з банкрутства і в основному є комплексом норм цього законодавства. Спираючись на соціальну парадигму норм неспроможності, розглянуто діалектичний зв’язок правових принципів, запропонованих різними авторами, та принципів бухгалтерського обліку й економічного аналізу, сукупність яких є принциповими положеннями управління боржником. У результаті цього виділені найбільш важливі об’єкти та завдання бухгалтерського обліку, що пов’язані з процесами: документування, обліку зобов’язань, специфічних витрат, а також завдання економічного аналізу фінансового стану боржника, зокрема аналізу нереального банкрутства.