СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ВОДОКОРИСТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ПАРАДИГМИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Дерій, Жанна; Шадура-Никипорець, Наталія; Юрченко, Максим (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2022)
Домінуюча в сучасному світі концепція сталого розвитку актуалізує питання щодо раціонального використання водних ресурсів України, адже, з одного боку, вони широко використовується у суспільному виробництві та для задово- лення побутових потреб населення, а з іншого – Україна характеризується низьким водоресурсним потенціалом. Вста- новлено, що динаміка забору, використання та відведення води протягом останніх тридцяти років має мінливий хара- ктер і характеризується загальною тенденцію до зниження, що свідчить про наявність позитивних зрушень у сфері водокористування України. Оцінка результативності використання водних ресурсів через показник водомісткості ВВП виявила, що Україна значно перевищує характеристики більшості економічно та технологічно розвинених країн світу. Загальні зусилля у сфері водокористування в Україні мають позитивний вектор спрямованості, однак за відсутності корінної зміни технологічної бази національного виробництва досягти цілей сталого розвитку не вдасться.