Теоретико-методологічний концепт інституційних трансформацій на міжнародних і національних ринках криптовалют - Коваленко, Юлія; Белінська, Яніна; Вергелюк, Юлія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
Криптовалюти вже довели свою ефективність і перспективність, тож більшість держав почали формувати нормативну-правове базу щодо їх обігу. Однобоке розуміння криптовалюти з точки зору технічної моделі її функціонування не дозволяє розкрити її сутність з точки зору економічної науки, що гальмує формування адекватного інституційного забезпечення процедури емісії та обігу криптовалют у цілому. Визначено сутність інституцій ринку криптовалют як системи, що включає офіційні (тверді) обмеження (правила), неофіційні (м’які) обмеження (стандарти поведінки та стереотипи мислення) та інтуїцію, які забезпечують досягнення оптимальної організації, координації і стимулювання поведінки учасників (постачальників послуг, пов’язаних з оборотом криптовалют, а також будь-яких осіб, які здійснюють операції з криптовалютами у своїх інтересах) і приводить до скорочення трансакційних витрат. Наведено понятійно-методологічну модель інституцій ринків криптовалют. Розроблено новітні підходи щодо процесу інституційних трансформацій на ринках криптовалют, запропоновано критерії їх інституціалізації. Визначено складові інституційних трансформацій на ринку криптовалют в Україні.