Основні тенденції розвитку ринку праці Чернігівської області в умовах війни - Мекшун, Людмила; Бондарчук, Юрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2023)
У статті визначено основні тенденції розвитку ринку праці України та Чернігівської області. З’ясовано, що в сучасних умовах на регіональному ринку праці є дисбаланс між попитом і пропозицією на робочу силу через загальну мобілізацію, неможливість працювати в зоні постійних обстрілів, значну зовнішню і внутрішню міграцію населення. Виявлено, що основними тенденціями ринку праці Чернігівської області стали скорочення кількості робочих місць через закриття або релокацію бізнесу, нестача «чоловічих робочих рук» у промисловому й сільськогосподарському секторах економіки, зростання питомої ваги кількості жінок серед офіційно зареєстрованих безробітних, недостатня взаємодія між ринком праці й ринком освітніх послуг. Запропоновано стимулювати підприємництво в області за допомогою грантових програм, активніше втілювати цифровізацію зайнятості й безперервну освіту, що дозволить людям, які шукають роботу в умовах війни, працювати дистанційно, опанувати нові професії, реалізувати свій творчий потенціал.