Роль комунікаційного менеджменту в забезпеченні ефективності роботи розподілених команд - Бардась, Артем; Бардась, Олександра; Кошелюк, Костянтин (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті розглянуті питання, пов’язані з діяльністю розподілених проєктних команд, причому особлива увага приділена питанням впливу комунікативного менеджменту. У сучасному світі інформація стає найціннішим ресурсом, а від оперативності її отримання та опрацювання. Поширення методологій гнучкого управління проєктами (еджайлу) приділяє особливу увагу налагодженню комунікацій як усередині проєктних команд, так і з зовнішніми стейкхолдерами, зокрема замовниками. Комунікаційний менеджмент відіграє важливу роль у мотивуванні членів розподілених команд, виконуючи функцію так званого «гігієнічного фактору». У роботі проаналізовано ті чинники, що супроводжують виникнення кризових ситуацій у проєктній роботі. Розглянуто методичний підхід передачі комунікаційних обов’язків від фахівців із комунікації до рядових працівників (структура «активних ролей спілкування працівників» - AECR). Підкреслено роль цифровізації в забезпеченні роботи розподілених команд та визначено три основні типи працівників-комунікаторів, які має брати до уваги менеджер при побудові комунікаційної стратегії при роботі з розподіленими проєктними командами.