Облік операцій з іноземною валютою, яка є гуманітарною допомогою, у отримувача - Сидоренко, Олександр (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті проведено критичний аналіз чинного нормативно-правового забезпечення обліку гуманітарної допомоги, зокрема: Закону України «Про гуманітарну допомогу», «Порядку бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги», НП(с)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», що дозволило обґрунтувати необхідність розробки окремої методики обліку операцій в іноземній валюті, яка зарахована на рахунок отримувача зі статусом гуманітарної допомоги. Відповідно в роботі розроблено та представлено методику обліку операцій із надходження, утримання та використання іноземної валюти, яка є гуманітарною допомогою, у її отримувача, зокрема в частині відображення на рахунках обліку: курсових різниць на дату здійснення господарських операцій та дату балансу; перерахування на валютні рахунки набувачів; продажу іноземної валюти; використання іноземної валюти з метою придбання товарів (робіт, послуг) у нерезидентів чи резидентів (з наступною їх передачею набувачам).