Екологічно орієнтована відбудова в межах децентралізованого управління. - Захарін, Андрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті розглянуто концепцію екологічно орієнтованої відбудови в умовах децентралізованого управління як важливого елемента сталого розвитку. Процеси відновлення території після кризових подій, таких як військові конфлікти, техногенні катастрофи чи природні лиха, часто зосереджуються на короткострокових економічних цілях, нехтуючи екологічними й соціальними аспектами. Екологічно орієнтована відбудова базується на принципах раціонального використання ресурсів інтеграції, впровадження відновлюваних джерел енергії, збереження екосистем і соціальної і соціальної інтеграції. Вона спрямована на мінімізацію впливу людської діяльності на довкілля, одночасно створюючи сприятливі умови для економічного зростання та соціального добробуту. У роботі проаналізовано роль децентралізації як чинника, що сприяє ефективному впровадженню екологічних підходів у процеси відбудови. Зазначено, що децентралізоване управління забезпечує фінансову автономність громад, забезпечує їхню відповідальність і сприяє активному залученню місцевого населення до прийняття рішень. У статті також окреслено ключові інструменти екологічної відбудови, такі як екотехнології, фінансові механізми, цифрові інструменти моніторингу та організаційні заходи, спрямовані на розвиток екологічної свідомості. Особливо увага приділяється викликам, які стоять на шляху реалізації екологічно орієнтованої відбудови, включаючи недостатнє фінансування, технічні обмеження, низький рівень екологічної свідомості та прогалини в нормативно-правовій основі. У висновках пропонуються рекомендації щодо вдосконалення екологічної спрямованості відбудови в умовах децентралізованого управління, які можуть бути корисними для України та інших країн, що стикаються з подібними викликами.