Інформаційна прозорість банків: вплив на стейкхолдерів у процесі корпоративного врядування - Журавльов,Олег (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2024)
У статті актуалізована проблема інформаційної прозорості банків з акцентом на її значення для стейкхолдерів. Стверджується, що доступ до всебічної та актуальної інформації, що задовольняє потреби кожного з ключових стейкхолдерів, потрібна для забезпечення результативності банківського корпоративного врядування. За результатами дослідження зроблено висновок, що масштаб діяльності не накладає на банки будь-яких зобов’язань у сфері транспарентності, але він відображає рівень розвитку банку, який багато в чому визначає його корпоративну поведінку та політику розкриття інформації. Обґрунтовано необхідність розвитку інформаційних продуктів щодо транспарентності банків. Глибина деталізації інформації, насамперед про фінансові ризики, у фінансовій звітності має бути визначена банком обов’язково з урахуванням вивчення інформаційних потреб стейкхолдерів. На вітчизняному ринку налагодження діалогу банків та стейкхолдерів перебуває в початковій стадії. Акцентовано увагу на потребі забезпечення балансу між інформаційними потребами стейкхолдерів та тим, які дані банки готові надавати. З’ясовано, що якісною інформацію роблять властивості бути корисною, передусім для корпоративного врядування. Якщо всебічно корисна інформація відсутня, це перешкоджає бачити реальний стан банку і вводить в оману стейкхолдерів. Розглянуто алгоритм налагодження взаємодії банку з усіма ключовими стейкхолдерами за рівнями впливу: низький, середній і високий вплив. Зроблено висновок, що банку важливо вміти адаптуватися до змін, не втрачаючи довіри стейкхолдерів і допомагаючи їм почуватися прямими учасниками процесу корпоративного врядування.