Людський розвиток в Україні: сучасні реалії, ризики та їхні наслідки. - Власенко, Роман; Яценко, Любов (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних викликів та перспектив людського розвитку в Україні в умовах війни та післявоєнного відновлення. Концепція людського розвитку розглянута у вимірі базових компонент: продуктивність, рівність, стійкість та розширення можливостей. Досліджено вплив війни на демографічну ситуацію, ринок праці, систему освіти, соціальну нерівність та рівень життя населення. Підкреслено важливість створення сприятливих умов для всебічного розвитку особистості. Відновлення людського капіталу та запровадження європейських стандартів у всіх сферах життя розглядаються як ключові пріоритети для сталого розвитку України в післявоєнний період.