Економіко-математичне моделювання взаємного впливу економічного добробуту країни та витрат на охорону здоров’я - Шелєміна, Наталія; Рекун, Євген (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття присвячена дослідженню взаємозв’язку між рівнем економічного добробуту країни та витратами на охорону здоров’я. Застосовано економіко-математичне моделювання для кількісного оцінювання сили та напряму впливу ключових соціально-економічних факторів. У межах дослідження розроблено композитний індекс добробуту (WI-5), що враховує економічні, соціальні та інституційні показники. Здійснено нормалізацію змінних і побудовано дві регресійні моделі, які описують взаємозалежність добробуту та медичних витрат. Емпіричний аналіз проведено для України та країн Європейського Союзу на основі даних за 2020–2024 роки. Результати підтверджують наявність статистично значущого двостороннього зв’язку, що вказує на циклічну природу взаємодії між економікою та охороною здоров’я. Отримані висновки мають прикладне значення для формування ефективної соціальної та бюджетної політики.