Соціальна відповідальність підприємств житлово-комунального господарства України у період дії воєнного стану та післявоєнного функціонування - Кичко, Ірина (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті розглянуто проблемні питання функціонування житлово-комунального господарства. Сформульовано стратегічні напрями стабілізації діяльності житлово-комунального господарства України в умовах дії воєнного стану. Визначено ключові пріоритети внутрішньої та зовнішньої соціальної відповідальності підприємств ЖКГ. Аргументовано необхідність розширення діапазону соціальної відповідальності підприємств ЖКГ у частині оптимізації рівня тарифів за надані комунальні послуги відповідно до якості наданих послуг та купівельної спроможності населення, формування у споживачів комунальних послуг мотивів до раціонального споживання води, газу, теплової енергії. Запропоновано розглядати тарифну політику як інструмент взаємодії споживачів комунальних послуг, підприємств ЖКГ, держави. Зосереджено увагу на проблемі ресурсоощадження та напрямах її вирішення. У статті зазначено, що знос основних фондів ЖКГ зумовлює значні втрати води, тепла, електроенергії при наданні комунальних послуг, що збільшує вартість наданих послуг і стає однією із причин завищення тарифів на послуги ЖКГ. Інвестування коштів у модернізацію та ремонт основних фондів ЖКГ сприятиме ресурсоощадженню та зниженню тарифів.