AgrоTech: сутність та роль у розвитку аграрних підприємств - Кифяк, Вікторія (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено сутність AgrоTech як сфери поєднання господарської діяльності аграрних підприємств та можливостей сфери ІТ-сфери. Розглянуто окремі підходи до розуміння сутності AgrоTech, з-поміж яких виокремлено такі: технологічний, процесний, системний, економічний, інноваційний, та сталий, розглянуто їх сутність. Запропоновано AgrоTech розглядати як окрему сферу, у якій відбувається поєднання цифрових технологій та сільськогосподарської діяльності. Також обґрунтовано передумови формування AgrоTech, серед яких виокремлено ті, які зумовлені новими викликами, які сьогодні стоять перед аграрними підприємствами, та такі, що пов’язані з новими можливостями цифрових технологій впливати на господарську діяльність економічних суб’єктів. Також у статті визначено специфічні риси функціонування сфери AgrоTech.