Перспективи фінансування інноваційного розвитку аграрних підприємств України у післявоєнний період - Коваленко, Юлія; Гримак, Єлена (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Стаття розглядає практичні аспекти фінансування інноваційного розвитку аграрних підприємств України у післявоєнний період. В умовах воєнного стану постає питання про фінансове забезпечення інноваційного розвитку агробізнесу, що передбачає глибокий аналіз внутрішніх ресурсів компаній щодо впровадження інновацій, здатності залучати зовнішні інновації шляхом використання ідей і розгляду інноваційної інфраструктури. Багато науковців досліджують аграрний бізнес як прогресивну та високоефективну форму організації сільськогосподарського виробництва. Але нинішні реалії, особливо військові події, ставлять перед аграрною сферою чимало викликів. Не зважаючи на значну кількість публікацій, проблеми інноваційного розвитку аграрного сектору України потребують подальших досліджень. Мета статті полягає у визначенні загальних проблем функціонування агробізнесу під час війни, а також основних напрямів інноваційного розвитку агробізнесу України після її закінчення. Нині аграрний сектор стикається з різними проблемами, такими як погіршення родючості ґрунтів та дефіцит робочої сили, що аналізуються в контексті воєнного стану та нестабільної геополітичної ситуації, неврожай та нестабільність ринку. Для вирішення цих проблем пропонується ряд заходів післявоєнної інноваційної політики, використання інноваційних передумов розвитку сільськогосподарського сектору. Представлена низка заходів та передумов має забезпечувати глибокий аналіз фінансових ресурсів бізнесу для впровадження інновацій, а також його здатності залучати зовнішні інновації через використання зовнішніх ідей з урахуванням інноваційної інфраструктури.