Теоретичні аспекти трактування сутності споживчого кредитування - Тарасенко, Артем; Пентелейчук, Мирослав; Колотило, Леонід (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті проведено історичний екскурс представників різних економічних шкіл та концепцій щодо питання виникнення кредитування як самостійної економічної категорії, а саме: класична теорія кредиту; кейнсіанська теорія кредиту; інституціональна теорія кредиту. Висвітлено теоретичні підходи до визначення сутності споживчого кредитування, такі як: економічний підхід; фінансовий підхід; соціологічний підхід; юридичний підхід. Наведено трактування економічної категорії «споживче кредитування» вітчизняними вченими, а також дано авторське визначення на основі поєднання цих термінів. Описано основні ознаки споживчого кредиту. Запропоновано так ключові характеристики споживчого кредиту, як поворотність; платність; терміновість; цільовий або нецільовий характери; забезпеченість або незабезпеченість кредиту. Виділено та згруповано ключові чинники споживчого кредитування.