Економіко-статистичне дослідження ефективності використання фінансових ресурсів підприємств ІТ-сфери - Кальченко, Ольга; Лесун, Сергій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті проведено аналіз експортного потенціалу ІТ-сектору України та визначено його сучасні тенденції та перспективи розвитку; здійснено дослідження структури джерел формування фінансових ресурсів підприємств IT-сфери, визначено закономірності їх фінансування та галузеві особливості для ІТ-компаній. Проведено оцінювання структури майна підприємств ІТ-сфери; проаналізовано сучасні тенденції обсягів прибутку до оподаткування та чистого прибутку ІТ-компаній. Порівняльний аналіз показників рентабельності активів та рентабельності власного капіталу підприємств ІТ-сферу та підприємств України загалом дозволив сформулювати причини фінансової стійкості та високої адаптивності ІТ-компаній, на відміну від традиційних секторів економіки, до військових дій та загальної макроекономічної нестабільності останніх років. У статті також визначено особливості фінансової структури, які відрізняють ІТ-компанії від підприємств традиційних секторів економіки та сформульовано основні напрямки підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами підприємств ІТ-сфери.