Вплив аутсорсингу на конкурентоспроможність підприємств електронної комерції - Кононенко, Сергій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено вплив аутсорсингу на конкурентоспроможність підприємств сфери електронної комерції. Виявлено, що одним з інструментів, який дозволяє досягти оптимального рівня адаптивності підприємств електронної комерції, є аутсорсинг. Цифрова природа електронної комерції є сприятливим середовищем для залучення аутсорсингу. Виявлено переваги, які може отримати підприємство електронної комерції за рахунок залучення аутсорсингу. Виділено сутнісні риси, що формують природу аутсорсингу та роблять можливим реалізацію його позитивних сторін у контексті електронної комерції. Розглянуто категорію «конкурентоспроможність» та виділено кількох рівнів конкурентоспроможності з оцінкою прояву ефектів аутсорсингу на кожному з них. Розглянуто регіони, що володіють позитивним потенціалом щодо надання аутсорсингових послуг, оцінено переваги й недоліки кожного з регіонів. Здійснено оцінювання ризиків вітчизняних компаній як потенційних вендорів. Запропоновано авторський механізм впливу аутсорсингу на конкурентоспроможність підприємств електронної комерції. Виділено низку недоліків аутсорсингу, які мають бути враховані при використанні аутсорсингу.