Формування системи фінансово-економічної безпеки закладів охорони здоров’я - Гонта, Олена; Шакун, Євген (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено сутність системи фінансово-економічної безпеки закладів охорони здоров’я. Визначено мету та завдання системи фінансово-економічної безпеки, а також виділено підсистеми, що входять до її складу, а саме: підсистема фінансового управління; підсистема управління ризиками; правова підсистема; кадрова підсистема; матеріально-технічна підсистема та підсистема інформаційної безпеки. Розкриті основні функції системи: захисна, контрольна, аналітична, прогнозуюча, регулююча, інформаційна, превентивна, забезпечення стабільності, оптимізації, забезпечення соціальної відповідальності, управління ризиками та інвестиційна інноваційна. Також наведено ключові принципи розвитку системи фінансово-економічної безпеки, а саме це принципи: комплексності, системності, превентивності, прозорості та підзвітності; ефективності, гнучкості та адаптивності; законності, диверсифікації, економічної доцільності, відповідальності, постійне вдосконалення та своєчасність реагування.