Роль, функції та принципи інвестиційної діяльності банків на фондовому ринку: зарубіжний та вітчизняний досвід - Коваленко, Вікторія; Сергєєва, Олена (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті здійснено аналіз ролі, функцій та принципів функціонування банків на фондовому ринку. Розглянуто світовий досвід діяльності провідних банків у цій сфері та проведено порівняння з особливостями участі українських банків на вітчизняному ринку капіталів. Обґрунтовано напрями подальшого розвитку інвестиційно-банківських послуг в Україні. Наукова новизна дослідження полягає в систематизації зарубіжного досвіду участі банків у фондовому ринку та в обґрунтуванні напрямів адаптації цих практик до умов українського фінансового ринку. Запропоновано структурний підхід до розширення функціональної ролі банків у національному ринку капіталів з урахуванням поточних інституційних і регуляторних обмежень. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання систематизованого світового досвіду для розроблення стратегії розширення ролі банків у національному фондовому ринку. Запропоновані напрями розвитку інвестиційно-банківських послуг можуть бути використані банківськими установами, органами регуляторної політики та професійними учасниками ринку капіталів для підвищення ефективності функціонування українського фінансового ринку