Архітектоніка фінансової безпеки територіальних громад України в умовах цифрової трансформації - Парубець, Олена; Дуброва, Юрій (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено вплив цифрової трансформації на архітектоніку фінансової безпеки територіальних громад (ТГ) України в умовах сучасних викликів і загроз. Визначено місце фінансової безпеки ТГ у глобальній фінансовій безпеці. Розглянуто вплив цифровізації на кожну зі складових фінансової безпеки ТГ, а саме бюджетну, податкову, боргову, інвестиційну, соціальну та фінансову безпеку інформаційного простору ТГ. Проаналізовано нормативно-законодавчу базу регулювання процесів цифровізації на рівні ТГ. Досліджено показники Індексу цифрової трансформації регіонів України за період 2022-2024 років. Зроблено висновок про те, що існуючі диспропорції цифрової трансформації регіонів і громад, виникають з причини існування технологічних, кадрових та фінансових проблем. Зазначено, що попри широкий перелік цифрових інструментів на рівні ТГ неохопленими цифровізацією залишаються напрями, які стосуються випуску й обслуговування облігацій місцевої позики, забезпечення цифрової безпеки громад та органів місцевого самоврядування.