Вплив цифрових технологій на фінансовий ризик-менеджмент та безпеку транспортних і аграрних підприємств - Шишкіна, Олена; Бойчук, Тарас; Євчук, Дмитро (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
У статті досліджено багатогранний вплив цифрових технологій на фінансовий ризик-менеджмент та безпеку транспортних і аграрних підприємств України. Проаналізовано ключові цифрові технології, що впроваджуються в цих секторах, включаючи Інтернет речей, Великі дані (Big Data) та аналітику, штучний інтелект, хмарні обчислення та системи управління. Виявлено, що цифрові технології є каталізатором нових ризиків (ризики інвестицій у технології, кіберризики тощо) і модифікатором традиційних (операційних, ринкових, кредитних та інших). Вивчено вплив цифровізації на безпеку підприємств. Визначено нові види загроз, такі як кібератаки на критичну інфраструктуру, витік та компрометація даних, несанкціонований доступ до систем управління, а також ризики, пов’язані з ланцюгом постачання програмного забезпечення. Підкреслено, що рівень кібербезпеки в обох галузях часто є недостатнім через брак інвестицій, кваліфікованих кадрів, застарілу інфраструктуру та низьку обізнаність персоналу. Узагальнено проблеми, виявлені у процесі аналізу, до яких віднесено недостатню інтеграцію управління новими ризиками в існуючі системи, фінансовий та кадровий дефіцит, відставання нормативно-правової бази, складність кількісної оцінки впливу кіберінцидентів, взаємозалежність систем, та посилення загроз в умовах воєнного часу. Сформульовано необхідність розробки та впровадження комплексного, інтегрованого підходу до фінансового ризик-менеджменту та забезпечення безпеки.