Кредитний потенціал банківської системи України - Тарасенко, Артем; Волок, Руслан (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Важливим донором необхідних для економічного та соціального розвитку країни фінансових ресурсів традиційно виступає банківський сектор, передусім через механізм комерційного кредитування. У цьому контексті одним із ключових параметрів ресурсної забезпеченості національної економіки стає кредитний потенціал банківської системи. Стаття присвячена аналізу кредитного потенціалу банківського сектору України. Її метою є оцінка рівня і динаміки кредитного потенціалу вітчизняної банківської системи та з’ясування ефективності його використання з позицій інтересів розвитку національної економіки. У статті висвітлено економічний зміст кредитного потенціалу комерційного банку та банківської системи, основні чинники, що визначають його рівень та динаміку. На основі статистичних даних НБУ за останні 7-9 років проаналізовано інтенсивність активних операцій банків України з кредитування юридичних та фізичних осіб, наявність та складові вільної ліквідності у вітчизняній банківській системі, ресурсну базу формування кредитного потенціалу банків України. Результатом стала оцінка наявного кредитного потенціалу вітчизняної банківської системи та його змін в умовах повномасштабного збройного конфлікту та воєнного стану в країні. У цьому, а також у з’ясуванні проблем та перспектив використання наявного кредитного потенціалу банків України для забезпечення пожвавлення їхньої кредитної діяльності, полягає практичне значення статті.