Визначення місця та ролі цифровізації у розвитку територій у сучасних умовах - Бірюков, Єгор (Проблеми і перспективи економіки та управління, 2025)
Виокремлено роль цифровізації територій, встановлено, що цифровізація неухильно змінює відносини суб’єктів економічних систем та напрями їхнього розвитку, яка сприяє трансформації розвиткових процесів та виходу на новий рівень економічних відносин як на територіальному, так і на державному рівнях. Визначено, що процеси цифрової трансформації стикаються з певними проблемами, що гальмує не тільки цифровізацію, а й саморозвиток територій. До таких перешкод належать: інфраструктурні проблеми; недостатній рівень автоматизації адміністративних послуг, що гальмує розвиток електронного урядування; невідповідність нормативно-правової бази та стратегій державного і регіонального рівнів цифровим викликам; недостатня кваліфікація спеціалістів, що беруть участь у цифровому перетворенні громад регіонів. Ключовими завданнями підвищення рівня цифровізації залишаються: підвищення цифрової компетентності населення; підвищення цифрової компетентності працівників, що забезпечують надання цифрових послуг, у тому числі на рівні територіальних громад; створення повноцінної інфраструктури широкосмугового доступу до інтернету на всій території країни; розширення доступу до сучасних телекомунікаційних послуг; формування єдиного інформаційного простору, а також створення мережі громадських центрів цифрового доступу.